Kā pagatavot eklērus

by - svētdiena, februāris 10, 2019

 Kam gan negaršo eklēri? Šoreiz 2 varianti klasiskajam franču desertam - vieni ar vaniļas vārīto krēmu un aveņu glazūru, bet otri ar zemesriekstu sviesta vārīto krēmu un šokolādes glazūru. Vari izvēlēties vienu no receptēm vai arī darīt kā es un gatavot pusi aveņu un pusi šokolādes, lai būtu dažādība! :)



Plaucētajai mīklai:
250 ml ūdens
150 g miltu
4 olas
100 g sviesta
karote cukura
šķipsna sāls


Vārītais krēms (Lai piepildītu visu šo eklēru daudzumu vajadzēs ~2 porcijas)- mana recepte te

Zemesriekstu sviesta krēmam:
1 porcija vārītā krēma
100 g krēmīga zemesriekstu sviesta, biezas konsistences

Aveņu glazūrai:
200 g pūdercukura
100g aveņu (var izmantot arī saldētas)

Šokolādes glazūra - mana recepte te
100 g tumšās šokolādes
110 ml saldā krējuma
1 ēdamkarote sviesta
200 g pūdercukura

cukura pērlītes dekorēšanai, ja vēlas

Pagatavošana:

  1. Iepriekšējā vakarā vai no rīta jau pagatavo vārīto krēmu, lai tas paspēj atdzist.
  2. Lai pagatavotu zemesriekstu sviesta krēmu, 1 porcijā vārītā krēma iemaisa ~100g krēmīga zemesriekstu sviesta līdz krēms viendabīgs. Krēmu liek konditorejas maisiņā.
  3. Gatavo plaucēto mīklu. Katliņā liek ūdeni, sviestu, cukuru un sāli. 
  4. Visu maisot karsē līdz sviests izkusis. Katliņu noņem no uguns un pieber miltus. Maisa līdz visa masa saveļas bumbā.
  5. Katliņu atkal liek uz plīts un mīklu maisot karsē ~ 3 min. Tad ļauj atdzist ~ 5 min.
  6. Ar mikseri vai lielu koka karoti mīklai  pa vienai pievieno olas, kārtīgi iemaisot katru pirms nākamās olas pievienošanas. Nepārmaisi, jo mīkla var kļūt par šķidru!
  7. Mīklu liek konditorejas maisiņā, kurā ielikts apaļš vai zvaigžņveida uzgalis un uz cepamā papīra veido garenas eklēra formas desiņas. (krāsnī tās divkāršosies izmērā, tāpēc eklēri jātaisa daudz mazāki).
  8. Liek iepriekš sakarsētā 205 grādu karstā krāsnī un cep 10 minūtes. Tad temperatūru nogriež uz 170 grādiem un turpina cept ~ 12-18 min līdz tie ir zeltaini brūni (cepšanas laiks ir atkarīgs no izmēra). Nekādā gadījumā nedrīkst virināt krāsns durtiņas, kamēr eklēri cepas, jo tad tie var saplakt! Ļauj pilnībā atdzist uz plāts.
  9. Gatavo aveņu glazūru. Avenes ar blenderi sablenderē vai ar dakšiņu sastampā. Izlej caur smalku sietiņu, lai atbrīvotos no sēkliņām.
  10. Aveņu sulai pievieno pūdercukuru un ar karoti sajauc līdz viendabīgai, plūstošai konsistencei. Ja glazūra par biezu, pievieno dažas piles ūdens. Ja par šķidru, pievieno vēl nedaudz pūdercukura.
  11. Pilda eklērus. Eklēra sānā vai apakšpusē izdur ar nazi nelielu caurumiņu(dažreiz vajag pat 2 caurumiņus katrā galā). Ar konditorejas maisiņa palīdzību eklērā pilda krēmu līdz tas kļūst smags- var just, kad tas ir piepildījies. Nepārpildi, jo tad eklērs var pārsprāgt!
  12. Katra eklēra virspusi iemērc glazūrā, ļauj liekajai notecēt. Kamēr glazūra vēl nav nožuvusi, var uzbērt kādas dekorācijas - cukura pērlītes, sasmalcinātus cepumus u.c.
Eklēri vislabāk garšos svaigi sapildīti tajā pašā dienā! Tie jāuzglabā ledusskapī.



You May Also Like

7 komentāri