Braunija kūka ar šokolādes musu un šokolādes spoguļglazūru

by - piektdiena, februāris 12, 2021

Gatavo šo šokolādīgo kūku uz Valentīndienu un iepriecini mīļos!
P.s. Vari iztikt bez glazūras un kūku vienkārši apkaisīt ar kakao.


Braunijam:

250 g tumšā šokolāde

125 g sviesta + nedaudz formas ietaukošanai

80 g miltu

3 ēdamkarotes kakao

Šķipsna sāls

4 olas

300 g cukura



Musam:

200 g piena šokolāde

300 g saldais krējums



Glazūrai (recepte no Dominika Ansela):

200 g cukura

150 g saldā krējuma

12g jeb 4 tējkarotes želatīna

60g auksta ūdens

150 g istabas temperatūras ūdens

70 g kakao

Pagatavošana:

1. Sagatavo kūkas formu. 20 cm formā ieklāj cepamo papīru un ietauko sānus.

2. Katliņā ielej nedaudz ūdens. Virs katliņa liek bļodu, kurā liek sviestu un šokolādi. Ik pa brīdim maisa, līdz viss izkusis un iegūta viendabīga masa. Noņem no plīts un ļauj nedaudz atdzist.

3. Izsijā miltus, kakao un sāli bļodiņā.

4. Tikmēr citā bļodiņā liek olas un cukuru. Puto ar mikseri 2-3 minūtes vai ar rokas putojamo slotiņu līdz masa gaišāka krāsā un gaisīgā.

5. Olu masā iemaisa silto, bet ne karsto, šokolādes masu. Tad iecilā miltu masu.

6. Kūkas formā lej mīklu un liek iepriekš sakarsētā krāsnī 170 grādos un cep 40-50 minūtes līdz iedurot bambusa kociņu, pie tā nav pielipusi jēla mīkla. (Ja gatavo lielākā formā, cepšanas laiks būs jāsamazina) Izņem no krāsns un ļauj pilnībā atdzist.

7. Kad braunijs pilnībā atdzisis, to izņem no formas un formu izmazgā. Ja braunija virspuse ļoti nevienmērīga, to var nogriezt un apēst. :) Brauniju liek atpakaļ formā.

8. Gatavo musu. Lielā bļodā liek šokolādi, kas sagriezta mazākos gabaliņos. Katliņā lej pusi no saldā krējuma, to gandrīz uzvāra un pārlej pāri šokolādei, lai tā būtu pilnībā nosegta ar krējumu. Ļauj pastāvēt 1 minūti, tad maisa līdz šokolāde izkususi un iegūta viendabīga un gluda masa. Ja nu tomēr visa šokolāde neizkusa, bļodu liek mikroviļņu krāsnī un silda ar 15 sekunžu intervāliem vai arī liek karsta ūdens peldē. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Tas aizņems apmēram 45minūtes, tāpēc, lai paātrinātu procesu, vari bļodu likt ledusskapī un apmaisīt ik pa 5 minūtēm.

9. Atlikušo pusi saldā krējuma saputo līdz putukrējumam. Iecilā šokolādes masā.

10. Braunijam, kas ielikts formā, pārlej šokolādes musu. Liek saldētavā uz vismaz 6 stundām vai ideāli un visu nakti sasalt.

11. Kad kūka sasalusi, gatavo glazūru. Bļodiņā lej 60g auksta ūdens, kam pieber želatīnu. Sajauc un ļauj uzbriest.

12. 150 g ūdens sajauc ar izsijātu kakao līdz iegūta viendabīgas konsistences pasta.

13. Katliņā liec saldo krējumu un cukuru. Ļauj vārīties ~ 1-2 minūtes līdz cukurs izkusis. Noņem no uguns, iemaisi uzbriedināto želatīnu līdz tas izkūst. Tad iemaisi kakao masu.

14. Glazūru izlej caur sietiņu, lai atbrīvotos no kāda iespējama kunkulīša. Ļauj glazūrai atdzist līdz istabas temperatūrai. Ik pa brīdim to apmaisa, lai neizveidotos virskārta.

15. Kad esi gatavs glazēt kūku, formai pasildi sānus ar virtuves degli vai arī ieliekot karsta ūdens peldē. Vari arī uzmanīgi ar naža palīdzību to atbrīvot no formas. Ja vari, zem kūkas pamatnes apakšā paliec kartona paliktnīti vai šķīvi, kura diametrs ir nedaudz mazāks par pašu kūku.

16. Virs lielas bļodas liec cepšanas resti. Virs tās liec mazāku bļodiņu, uz kuras uzliec kūku

17. Sasalušajai kūkai lēni lej pāri glazūru, lai liekā glazūra ietecētu bļodā. Glazūra ļoti ātri sacietēs, jo kūka ir auksta.

18. Tā kā šī glazūra ir salīdzinoši šķidra, iespējams vajadzēs kūku glazēt divreiz. Notecējušo glazūru no bļodas pārlej traukā, ar kuru sākumā glazēji kūku. Ja tā jau ir sastingusi, vari to nedaudz uzsildīt, lai tā atkal kļūtu šķidra. Pārlej pāri kūkai, atkal ļaujot liekajai glazūrai notecēt.

19. Kūku uzmanīgi pārliec uz kūku šķīvja. Liec ledusskapī un ļauj atkust uz 3 stundām.


Padomi:

Ja vēlies kūku pagatavot ātrāk vai arī baidies no glazūras gatavošanas, bez tās vari iztikt. Kad kūka sastingusi, izņem to no formas un, izmantojot sietiņu, virspusi apkaisi ar kakao.

Kūku sāc gatavot pēcpusdienā, lai tā var sasalt pa nakti. Tad no rīta gatavo glazūru un pabeidz kūkas gatavošanu.

Lai glazūra būtu maksimāli gluda un spīdīga, jācenšas atbrīvoties no visiem gaisa burbuļiem. To var izdarīt vairākas reizes glazūru izlejot caur sietiņu, katru burbuli pārdurt ar bambusa kociņu vai ar virtuves degli sildot virskārtu glazūrai atrodoties bļodiņā.


You May Also Like

1 komentāri