Kanēļmaizītes

by - piektdiena, oktobris 09, 2020



Sastāvdaļas:


Sastāvdaļas rauga mīklai:

1 ēdamkarote sausā rauga (jeb viena 7g paciņa )

1 ēdamkarote cukura

50 ml silta ūdens

1 glāze(~200ml) silta piena

2 olas

100 g cukura

100 g sviesta, izkausēts

½ tējkarote sāls

600-700 g miltu

+1 ēdamkarote izkausēta sviesta bļodas ietaukošanai

+ papildus milti rullēšanai

1 ola, apziešanai



Sastāvdaļas pildījumam:

150 g mīksta sviesta

120 g gaišais mitrais muscovado cukurs

120 g brūnais cukurs (demerara)

3 ēdamkarotes malta kanēļa







Pagatavošana:

1. Lielā bļodā liek silto ūdeni, ēdamkaroti cukura un sauso raugu. Sajauc un ļauj aktivizēties uz 5 minūtēm. 




2. Kad rauga maisījums kļuvis viegli putains, tam pievieno cukuru, sāli, olas, pienu un izkausēto sviestu. Sajauc līdz iegūta viendabīga konsistence.


3. Pievieno lielāko daļu miltu un sajauc. Sākumā to vēl var darīt ar lielu koka karoti, bet pēc tam mīkla jau kļūs biezāka, tāpēc atlikušos miltus vajadzēs iemīcīt ar rokām vai arī ar mikseri, kam ir mīklas āķis.




 

4. Turpina pievienot miltus līdz mīkla nelīp pie bļodas sāniem. Centies nepievienot par daudz miltu, jo tas var sausināt gala rezultātu. Mīklu kārtīgi mīca vairākas minūtes līdz tā kļūst elastīgāka un gludāka. Pēc vajadzības var pievienot vēl nedaudz miltu.





5. Samīcīto mīklu liek citā lielā bļodā, kura ietaukota ar izkausētu sviestu. Mīklas bumbu ieliek bļodā un tad apgriež uz otru pusi, lai mīkla būtu viegli ietaukojusies ar sviestu. Bļodu cieši apklāj ar pārtikas plēvi un liek siltā vieta uzrūgt aptuveni pusotru stundu.




6. Kad mīkla uzrūgusi un dubultojusies apjomā, tajā iespiež ar pirkstu, lai izlaistu lieko gaisu. Mīklu liek uz galda virsmas, kura apkaisīta ar miltiem.



7. Ar mīklas rulli mīklu izrullē, cenšoties saglabāt taisnstūra formu, ~ 40x60 centimetru lielu. Pēc vajadzības pakaisa miltus, lai mīkla neliptu pie galda virsmas un ruļļa.



8. Ar lāpstiņu vai sviesta nazi izsmērē mīksto sviestu pa izrullēto mīklas taisnstūri, atstājot 1cm no katras malas bez sviesta.



9. Sajauc abus brūnos cukurus ar kanēli. Cukura maisījumu vienmērīgi pārkaisa mīklai, kur uzziests sviests. Parasti vidū sanāk uzbērt vairāk cukura, tāpēc pievērs tam uzmanību, lai viscaur cukurs būtu vienā biezumā. Ar rokām viegli piespiež, lai cukurs labāk pieliptu sviestam.



10. Sākot no garākās malas, mīklu sarullē. Centies rullēt maksimāli cieši. Iespējams, ka rullējot no sāniem nedaudz izbirs cukurs, bet tas nekas. Sarullētās mīklas galā stingri aizspied savienojuma vietu. Ja tas nebūs izdarīts, bulciņas var atritināties rūgstot vai cepoties.



11. Ar asu nazi nogriez nelīdzenos sānus sarullētajai mīklai. Tos var izmest vai arī izcept klāt bulciņām. Tad sagriez mīklu aptuveni 24 bulciņās – katra 2 cm bieza, cenšoties saglabāt apaļo formu. Katru bulciņu uzmanīgi uzliec uz cepamās plāts, kurai uzklāts cepamais papīrs, atstājot lielas atstarpes. Apsedz ar dvielīti un atkal ļauj uzrūgt ~ stundu.





12. Kad bulciņas uzrūgušas, tās, ja vēlas, apsmērē ar olu, kas viegli sakulta. Tas maizītēm iedos skaistu spīdumu pēc cepšanas.





13. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 12-15 minūtes līdz bulciņas ir zeltaini brūnas.

14. Izņem no krāsns un pasniedz vēl siltas. Vislabāk bulciņas garšos pirmajā dienā.



Padomi:

Šo mīklas recepti vari izmantot arī plātsmaizēm vai citām bulciņām.

Centies mīklu nepārraudzēt, jo tas var iedot nepatīkamu rauga garšu.

Recepte īpaši izstrādāta mājaslapai tver.lv





You May Also Like

4 komentāri

  1. Vai var iztikt bez piena? Vai varbūt to var aizvietot ar kādu citu pienu, piemēram mandeļu?

    AtbildētDzēst
  2. Man bija viena ola, kad sāku taisīt mïklu, un brūnajam parastajam cukuram pievienoju kļavu sīrupu! Palfies par recepti, mūsu ģimenei ļoooti iet pie sirds!

    AtbildētDzēst
  3. Paldies, izcili gardas, mīkstas un mutē kūstošas👍

    AtbildētDzēst
  4. Liels paldies par foršo recepti! 😊Vienkārši, saprotami un ļoti gardi! Taisījām kopā ar bērniem, un viss izdevās ar pirmo reizi!

    AtbildētDzēst