Kā pagatavot vārīto krēmu jeb Crème pâtissière, kas vienmēr izdodas.

by - sestdiena, februāris 02, 2019




Sastāvdaļas(~ 550 g krēma): 
500 ml piena
65 g cukura
100 g olu dzeltenumu
40 g kukurūzas cietes
1 vaniļas pāksts vai 1/2 apelsīna miziņa vai 1 tējkarote vaniļas pasta
Pagatavošana:

  1. Ja izmanto vaniļas pāksti to pārgriež gareniski uz pusēm, izkasa sēkliņas. Pāksti ar sēkliņām un pienu liek katliņā(to pašu dara arī ir citrusa miziņu). Ļauj gandrīz uzvārīties, noņem no uguns. Uzliek vāku un ļauj savilkties vismaz 15 minūtes. 
  2. Tikmēr olu dzeltenumiem pievieno cukuru. Izmantojot putojamo slotiņu sajauc. 
  3. Tad olu dzeltenumiem pievieno kukurūzas cieti, visu ar slotiņu kuļ līdz masa kļūst nedaudz šķidrāka, gaisīgāka un krāsas ziņā gaišāka.
  4. Pienu atkal uzsilda līdz tas gandrīz sāk vārīties. To pakāpeniski pievieno olu masai, kuru nepārtraukti maisa. Ja karsto pienu pievienos pārāk strauji, masa saies kunkuļos, jo ola izcepsies. 
  5. Kad viss piens olu masai pievienots, to lej atpakaļ katliņā. Izņem vaniļas pāksti vai citrusa miziņu, ja to izmantoja.
  6. Uz vidējas uguns nepārtraukti, lēni maisot karsē krēmu līdz tas sabiezē. Sākumā maisīšanai es izmantoju silikona lāpstiņu, bet tiklīdz krēms sāk sabiezēt, es pāreju uz putojamo slotiņu - ar to labāk var visu jaukt, lai neveidojas kunkuļi. Ja plīts būs pārāk karsta, krēms katla apakšpusē piedegs. Ja plīts nebūs pietiekami karsti, krēma sabiezēšana aizņems ļoti daudz laika. 
  7. Katliņu noņem no uguns, krēmu izspiež cauri sietiņam kādā bļodā. Uzreiz pārklāj ar pārtikas plēvi tā, lai tā pieskaras krēma virsmai - tad vārītajam krēmam neizveidosies plēvīte. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, tad liek ledusskapī. Atdziestot krēms kļūs nedaudz biezāks.

You May Also Like

7 komentāri

  1. Atbildes
    1. 100 g ir kādas 2- 3 olas (atkarībā, cik lielas)

      Dzēst
    2. Krēmam izmanto olu dzeltenumus.100g būtu apmēram 6-7 gb, atkarīgs no olu izmēra.

      Dzēst
  2. Atbildes
    1. Sveiki! Klasiskam vārītajam krēmam pēc franču receptes sviestu nepievieno! :)

      Dzēst
  3. Sveika. Ja es lietoju vaniļas cukuru, cik g man būtu jāliek šai receptei?
    Paldies!
    Lai forša diena!

    AtbildētDzēst