Kā pagatavot medus kūku - Recepte + video medus kūkai

by - ceturtdiena, jūnijs 07, 2018




Man šķiet, ka katrā ģimenē ir sava recepte medus kūkai- ar iebiezināto pienu, vārītu iebiezināto pienu, putukrējumu, skābo krējumu. Arī dekorē katrs citādāk. Ir tik daudz variāciju vienai no iecienītākajām kūkām latviešu vidū! Es piedāvāju savu variantu, kas ir, protams, nedaudz modernāks, bet tomēr saglabā sevī to klasisko medus kūkas garšu.
P.s. Pēc šīs receptes gatavotā kūka ir mazāk salda, kā ierasts, tāpēc krēmus nogaršo un pievieno vēl pūdercukuru/iebiezināto pienu, ja nepieciešams.


Biskvītiem/ cepumu kārtām (10x 20 cm diametrā cepumi) :
2 olas
185 g cukura
šķipsna sāls
100 g medus (derēs gan sacietējis, gan šķidrs)
100 g sviesta
1 tējk dzeramās sodas
440 g miltu

Pildījumam:
450 g skābā krējuma (vislabāk izmantot tādu, kas ir trekns uz biezs)
150 ml saldā krējuma
4 ēdamkarotes iebiezinātā piena (ja vēlies saldāku, pievieno vairāk)

Ārpusei:
500 g maskarpones
150 ml saldā krējuma
40 g pūdercukura

Dekorēšanai:
svaigas ogas/augļi (šoreiz izmantoju fizāļus, vīģes)
zaļumi (šoreiz izmantoju rozmarīnu)
kanēļa standziņas
anīsa zvaigznes
u.c.

Pagatavošana:
  1. Gatavo biskvīta ripas. Katliņā sakuļ olas ar cukuru un sāli līdz gaisīgas, izmantojot mikseri.
  2. Pievieno sviestu un medu, pakāpeniski uzkarsē līdz izkūst nepārtraukti maisot.
  3. Pievieno sodu – viss nedaudz putosies un kļūs gaisīgāks. Maisa līdz putošana samazinās, noņem no plīts.
  4. Iemaisa miltus, kad kļūst grūti to darīt ar karoti, mīcīšanu turpina ar rokām, pievienojot vēl miltus pēc vajadzības. Miltus pievieno tikai tik, lai mīkla neliptu pie rokām. 
  5. Mīklu ietin pārtikas plēvē, atdzesē ledusskapī vismaz 30 minūtes.
  6. Mīklu sadala 10 vienādās daļās (~90 g, ja vēlies būt precīzs). Kamēr vienu mīklas bumbiņu rullē, pārējās apklāj ar pārtikas plēvi, lai tās neapkalst. Mīklu rullē tik plāni, lai varētu izgriezt 20 cm diametrā ripu. Vislabāk to darīt uz cepamā papīra.
  7. Katru 20 cm ripu un arī atgriezumus (tos vēlāk sasmalcināsim un izmantosim dekorēšanai) cep ~5 minūtes 170 grādu krāsnī līdz zeltaini brūnas. Kamēr 1 ripa cepas, izrullē nākamo. Tā atkārto līdz visa mīkla iztērēta. Katru mīklas ripu rūpīgi pieskati, jo tās var sadegt burtiski dažu sekunžu laikā, tāpec ka ir ļoti plānas. Tikko izņemot no krāsns, ripas būs mīkstas, bet pēc dažām minūtēm atdzisīs un būs kraukšķīgas kā cepums. Lai ripas saglabātu savu formu, atdziestot tām jābūt uz plakanas un gludas virsmas. 
  8. Gatavo pildījumu. Saldo krējumu sakuļ putukrējumā kopā ar iebiezināto pienu. Iemaisa skābo krējumu. 
  9. Pilda kūku. Uz kūku šķīvja vai paliktņa uzliek nedaudz krēma, lai pirmā ripa pieliptu, un uzliek 1. cepumu. Ja mājās ir, izmanto 20 cm diametrā kūku formas sānus, lai kūka sanāktu super taisna un krēms nenotecētu gar malām. Uz katras ripas uzsmērē vienmērīgu krēma kārtu un liek virsū nākamo ripu. Ja cepoties kāda ripa ir saplīsusi, to liec kūkas vidū. Turpina pildīt kūku līdz viss krēms un ripas iztērētas. Liek ledusskapī savilkties un sastingt uz vairākām stundām vai pat visu nakti.
  10. Gatavo ārpuses krēmu. Saldo krējumu sakuļ ar pūdercukuru putukrējumā. Pievieno maskarponi un iecilā līdz iegūts viendabīgs krēms. Ja maskarpone ir ļoti stingra, to var darīt ar mikseri. 
  11. Cepumu atgriezumus sasmalcina, izmantojot mīklas rulli vai piestu.
  12. Dekorē kūku. Kūku izņem no ledusskapja un uzmanīgi izņem no kūku formas, apkārt apejot ar plānu nazi. Apziež ar krēmu (to katrs dara citādāk, manu metodi skati video). Dekorē ar cepumu drumstalām, ogām, zaļumiem un visu citu, kas tīk. 




You May Also Like

3 komentāri

  1. Vai kūka pietiek vismaz 20 personām?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. 20cm diametrā 20 personām ir ļoti ļoti skopi taisīju 2 mīklu un rullēju 28-30cm sanāca 20 normāli gabaliņi

      Dzēst
  2. Teicām kūka, paldies Tev par ieguldīto darbu un laiku 👌

    AtbildētDzēst