Kā pagatavot karameļu mērci - klasisku vai vegānu versiju

by - pirmdiena, februāris 26, 2018

Manuprāt, nav nekā labāka par mājās gatavotu karameļu mērci. Turklāt, vari to pielāgot savai tīkamajai konsistencei. Abas šīs receptes izmantoju gan savās kūkās, gan desertos, gan vienkārši pasniedzot ar savu mīļāko saldējumu.



Klasiska karameļu mērce

Sastāvdaļas:
200 g cukura
60 ml ūdens
160 – 200 ml saldā krējuma (atkarīgs no tā, cik biezu karameli vēlies – jo mazāk saldā krējuma, jo biezāka būs karamele. Es izmantoju 180 ml saldā krējuma)
½ tējkarote sāls (izmanto vairāk, ja gatavo sāļo karameli)
1 ēdamkarote sviesta

Pagatavošana:
1.   Katlā ar augstām malām liek cukuru un ūdeni.
2.  Uz vidējas uguns maisa līdz masa sāk vārīties. No šī brīža karameli vairs nedrīkst maisīt! Ar otu, kura samitrināta ar ūdeni, ieskalo cukura graudiņus no katla sieniņām sīrupā. Tas palīdzēs izvairīties no sīrupa kristalizēšanās.
3.     Sīrupu vāra, neaiztiekot katliņu, līdz tas kļuvis piesātināti zeltaini brūns (skati video)- tas notiks diez gan pēkšņi, tāpēc nekādā gadījumā nepamet plīti!!! Izslēdz plīti. Uzreiz pielej saldo krējumu – masa ļoti strauji burbuļos, tāpēc uzmanies! Sīrups nedaudz sacietēs, jo saldais krējums ir vēss, bet uz mazas uguns maisi līdz masa ir viendabīga.
4.     Karameļu mērcē iemaisa sviestu un sāli, līdz sviests izkūst.
5.     Atdzesē un uzglabā ledusskapī.

Padomi: Ja sīrups nebūs pietiekami zeltaini brūnā krāsa, gala karamele būs gaiša. Ja sīrupu pārkarsē karameļu mērce būs tumšā krāsā un garšos rūgti.


Vegānu karameļu mērce

Sastāvdaļas:
1 kārba kokosriekstu piena
100 g mitrā brūnā cukura vai kokosriekstu cukura
¼ tējkarote sāls

Pagatavošana:
1.     Kokosriekstu piena kārbu liek ledusskapī, lai tauki atdalītos no ūdens, uz ~ 2 stundām. Es kokosriekstu pienu uzglabāju ledusskapī, tāpēc man vienmēr tas ir gatavs karameles vārīšanai.
2.     No kārbas augšpuses ar karoti nosmeļ balto, trekno kokosriekstu piena daļu un nosver 200 gramus.
3.     Katlā like 200 gramus kokosriekstu piena trekno daļu, cukuru un sāli.
4.     Ik pa brīdim apmaisot, uz vidējas uguns vāra karameļu mērci līdz tā sabiezē un noklāj karotes aizmuguri – tas aizņems ~15 minūtes.
5.  Atdzesē un uzglabā ledusskapī.

Padomi:
Kokosriekstu ūdeni nelej ārā, bet gan izmanto smūtijos vai sasaldē kā ledus kubiņus.
Ja karameli pārvāra, atdziestot tā būs ļoti bieza un atdalīsies. Ja tā notiek, to var atkārtoti uzsildīt un pievienot vēl nedaudz kokosriekstu piena.

You May Also Like

0 komentāri